Saturday, June 23, 2012

Si bAwAnG PuTeH...


puteh..o..puteh =_='

Tiba - tiba jer bawang dalam laci..2 labu pulak tu. hehe..sebenarnya Mak yam yang bagi pagi tadi. Dia cakap bawang putih kat umah dia banyak sangat, lau simpan lama - lama nanti layu dah tak sedap..katanya lah. Rezeki lagi..alhamdulillah.

Allium sativum atau lebih dikenali sebagai bawang putih digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Bawang putih digunakan sebagai bumbu yang digunakan hampir di setiap makanan dan masakan Malaysia. Sebelum dipakai sebagai ramuan, bawang putih dihancurkan dengan ditekan dengan sisi pisau (dikeprek) sebelum dihiris halus dan ditumis dengan sedikit minyak goreng. Bawang putih boleh juga ditumbuk dengan pelbagai jenis bahan ramuan yang lain.
Bawang putih ini juga  kita jumpai dalam bentuk irisan tipis-tipis yang sudah di goreng, di gunakan untuk campuran dalam makanan,seperti ,soto,bakso, kacang goreng, nasi kuning dan masih banyak lagi. Kalau di Kelantan bawang putih jeruk memang terkenal dengan kesedapannya. Biasa dimakan bersama nasi kerabu memang terangkat ler.hahaha....
Bawang putih mempunyai khasiat yang banyak dan luar biasa. Bawang putih telah beberapa abad di pakai orang sebagai obat demam, batuk, bronkitis, dan kerongkongan.

Ada dua kehebatan bawang putih yang sangat menonjol :

Pertama, bawang putih mampu membuka saluran darah yang tersumbat. Berarti bawang putih sanggup menurunkan tekanan darah tinggi yang di sebab kan penyumbatan saluran darah.Begitu juga dengan penyakit lain dengan penyebab yang sama pada tingkat tertentu.

Kedua, bawang putih mengandung antibiotik yang kuat. Antibiotik adalah suatu zat yang dapat membunuh kuman dan bakteri. Setidak-tidaknya membuat kuman dan bakteri menjadi sangat lemah sehingga tidak berbahaya lagi bagi tubuh. Oleh karena itu, bawang putih baik sekali untuk mencegah dan menyembuhkan berbagai macam infeksi, baik bagian luar maupun dalam tubuh manusia.
Di Antara khasiat dan manafaat bawang putih ialah

  • dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah .
  • menghindarkan seseorang daripada diserang kanser kerana kandungan mineralnya  mereka yang mempunyai masalah jerawat, kuman tersebut dapat dibunuh dengan menumbuk bawang putih serta menepekkannya di bahagian yang berjerawat.
  • Membantu menghambat proses penuaan. Menghambat pertumbuhan sel kanker.
  • Dengan mengkonsumsi bawang putih, resiko terkena kanker dapat dikurangi.
  • Bawang putih yang dikonsumsi secara rutin dalam jangka waktu tertentu dapat membantu menurunkan kadar kolesterol.
  • Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah penggumpalan darah.
  • Bawang putih dapat membantu meredakan stress, kecemasan, dan depresi.
  • Dengan efek yang lebih lembut. Bawang putih mengandung vitamin A.
  • Bawang putih mengandung vitamin B
       
KESAN SAMPINGAN PENGAMBILAN BAWANG PUTIH;

Akibat pengambilan bawang putih terlalu banyak membuat nafas kita berbau,
Dalam pengambilan bawang putih sebaiknya tidak dimakan mentah, 
kerana dapat mengganggu lambung.
Tetapi bawang putih tidak boleh digunakan dalam bentuk apapun sewaktu 
terdapat serangan penyakit di bagian perut dan usus besar:
Disarankan agar bawang putih terlebih dahulu direbus, digoreng, 
atau dipanggang  sebelum dimakan.
Untuk menghilangkan bau mulut dari memakan bawang putih 
terlalu banyak, di cadangkan melakukan Cara –Cara berikut ini:
1. Meminum air teh pekat atau kopi setelah memakan bawang putih
2. Mengunyah kulit limau
3. Mengimbangi dengan makanan dari protein, hati, dan telor
4. Menggunakan bawang putih dengan cara direbus terlebih dahulu atau dijadikan acar
Adalah penting untuk menekankan bahawa terlalu banyak perkara
 yang baik boleh membawa kepada perkara-perkara yang kurang baik. Sama juga dengan bawang putih sebanyak mana faedah Bawang putih kepada orang ramai

p/s:  Aku selalu guna bawang puteh masa nak masak megi jer..hehehehe

No comments:

Post a Comment